La Medicina Clàssica Xinesa es fonamenta en la relació que existeix entre el macrocosmos o univers i el microcosmos o individu. Es nodreix de l’observació del funcionament de la natura, del dinamisme de la vida i el cosmos, i dels corrents filosòfics presents en l’època de la seva formació, especialment el taoisme i el confucionisme. Els primers textos mèdics que es disposen en l’actualitat van ser trobats en una tomba que data del 168aC.

Amb un tracte totalment individualitzat, la medicina xinesa és beneficiosa pel tractament de gran varietat de patologies o trastorns, abordant-los des de tots els nivells del ser humà: la consciència, el cos, energètic, emocional i espiritual.

La medicina clàssica xinesa disposa de diferents eines per ajudar a la recuperació del dinamisme del cos, i per tant reestablir la salut. Les més utilitzades són:

– Acupuntura, és la més coneguda a occident. Es base en proporcionar el dinamisme adequat al cos a través de la inserció i manipulació d’unes agulles molt fines estèrils i d’un sol ús, en zones determinades del cos, que estant relacionades amb la teoria del canals o meridians energètics.

– Moxa s’aplica la calor que es desprèn de cremar una herba seca, artemisa, en els punts d’acupuntura.

– Fitoteràpia tractament amb plantes.

– Tuina es fa un massatge terapèutic al cos.

– Ventoses s’extreu l’aire del recipient de vidre i s’aplica sobre la pell de la zona del cos que es vol mobilitzar.

– Auriculopuntura es col·loquen agulles o elements de pressió a les orelles, que són un sistema reflexe del cos.

– Txi Kung (Qi Gong) o cultiu de l’energia són exercicis corporals acompanyats de la respiració i l’atenció conscient, per millorar i recuperar el dinamisme del cos, ment i esperit